



PROGRAM

8Н30	Opening of the registration desk / Welcome coffee
9h-9h10	Symposium Introduction
Morning session I Chairs: Céline Deraison (IRSD) & Yannick Degboé (CPTP)	
9h10-9h50 (40 min)	Keynote lecture 1: Dereck Gilroy (UCL, London) "Macrophages and resolution of inflammation"
10h00-10h15 (15min)	Short talk 1: Mélissa Prat (Toulouse) " <i>15(S)-HETE contributes to ovarian adenocarcinoma regression through a macrophage-dependent T-cell recruitment"</i>
10H20-10H35 (15 min)	Short talk 2: Farida Djouad (Montpellier) " <i>Identification of macrophage subsets and their functions during fin regeneration in zebrafish"</i>
10h40-11h00 (20 min)	Coffee break
Morning session II Chairs: François Canonne-Hergaux (IRSD) & Christel Devaud (IRSD)	
11h00-11h30 (30 min)	Lecture 1 : Olivier Neyrolles (IPBS, Toulouse) "C-type lectins in Mycobacterium tuberculosis interactions with myeloid cells"
11h35-11h50 (15 min)	Short talk 3: Anne Blanc-Potard (Montpellier) " <i>MgtC: a key player in bacterial intramacrophage lifestyle"</i>
11h55-12h10 (15min)	Short talk 4: Danilo Pietretti (Toulouse) "Deciphering the mechanisms of zinc-mediated host defense against M. tuberculosis and other lung pathogens"
12h15-13h55	Lunch















Afternoon session I Chairs: Guillaume Tabouret (ENVT) & Séverine Fruchon (CPTP)	
14h-14h30 (30 min)	Lecture 2: Anne Bouloumié (I2MC, Toulouse) "Macrophages in human adipose tissue : role beyond inflammation"
14h35-14h50 (15 min)	Short talk 5: Yara Tasrini (Nimes) "Identification and analysis of bacterial factors that play an important role in intra-macrophage stages of Burkholderia cenocepacia"
14h55-15h10 (15min)	Short talk 6: Anaïs Bouissou (Toulouse) " <i>Architecture and mechanics of the macrophage podosome"</i>
15h15-15h30 (15min)	Short talk 7: Margarida Gomes (Nimes) "The global regulator ShvR of Burkholderia cenocepacia is important for the induction of pro-inflammatory responses and bacterial dissemination from macrophages in zebrafish"
15h35-15h50 (15min)	Short talk 8: Aïcha Bah (Toulouse) " <i>Mycobacterium tuberculosis lipidic factors modulate autophagy in macrophages"</i>
16h-16h20 (20 min)	Coffee Break
Afternoon session II Chairs: Céline Cougoule (IPBS) & Yoann Rombouts (IPBS)	
16h20-17h00 (40min)	Keynote lecture 2: Philippe Herbomel (Pasteur Institute, Paris) "The zebrafish to address macrophage biology"
17h10-17h25 (15min)	Short talk 9 : Cyril Clavel (Toulouse) "Among human macrophages polarized to different phenotypes, the m-csf-oriented cells present the highest pro-inflammatory response to the rheumatoid arthritis specific immune complexes containing autoantibodies to citrullinated proteins"
17h30-18h00 (30min)	Lecture 3: Florence Apparailly (IRMB, Montpellier) "Control of monocyte diversity and plasticity for clinical application in arthritis"
	Concluding remark and open discussion about the symposium















